Home > Tre' să vezi! > Va recomand Machuca (2004) – un film chilian despre viata sub regimul lui Allende

Va recomand Machuca (2004) – un film chilian despre viata sub regimul lui Allende

Am vizionat zilele astea Machuca – un film chilian care a apărut la Festivalului de la Cannes în anul 2004. Și dați-mi voi să vă spun că am fost impresionat. Și asta nu se întâmplă foarte des. Uitați acele pelicule pretențioase din care nu înțelegi aproape nimic. Machuca este acel gen de producție la care răspund instinctiv. Aduce la stil cu Bicycle Thieves, un alt film care mi-a plăcut enorm.

Machuca e în primul rând o creație de factură umanistă.Tehnicile de filmare și procedeele artistice prin care sunt abordate secvențele din film (deși frumoase) nu ne distrag atenția de la ceea ce contează mai presus de toate aici: drama socio-umană a unei perioade foarte agitate din istoria chiliană, așa cum este ea transpusă de Gonzalo, Pedro și Silvana, un personaj învins de ura unui război civil crunt.

Mi-a plăcut că Andrés Wood nu a încercat să ducă filmul în zona confuză a ideologiilor și a politizării excesive, ci a insistat exact pe ce trebuie, pe oameni. Mai exact, pe cei care au avut de suferit poate cel mai mult în acea perioadă dificilă pentru chilieni: copiii. Deși în final, veți vedea, nu se sfiește să aleagă o parte, Machuca este o dramă de mare valoare, care avansează fără să sară niciodată de pe șine către un final emoționant. 120 de minute care te vor face să simți… și să te enervezi.

Cred că pelicula a reușit cu brio în registrul cel mai important, acela de a capta esența socialismului lui Allende în perioada de final a regimului și de a o reda prin ochii inocenți ai unor copii aparținând din lumi diferite. Machuca vorbește despre prietenie (mai bine zis despre iluzia unei prietenii imposibile), despre bogăție și sărăcie, despre valori, despre nonvalori, despre suferință, despre inocență și dragoste (de mamă, de soră, de părinte sau de ce vreți voi). Și poate mai presus de toate, despre durerea lucrurilor pe care pur și simplu nu le poți controla. Dar care, inevitabil, se întâmplă.

Nu-l ratați!

  1. No comments yet.
  1. September 3, 2012 at 7:18 pm

Leave a comment